Oorpijn

Oorpijn

Oorpijn is een vervelende klacht, waardoor niet alleen kinderen last van kunnen hebben maar ook volwassenen. Vaak wordt oorpijn veroorzaakt door een middenoorontsteking, maar kan ook komen door een ontsteking van de gehoorgang. Ook kan oorpijn zich voordoen bij vliegen of duiken.

Lees verder
Inhoud tekst

Oorpijn door middenoorontsteking

Oorpijn kan zich voordoen wanneer het middenoor ontstoken is. Normaal gesproken zorgt de buis van Eustachius ervoor dat bij het slikken, gapen, kauwen en spreken het met lucht gevulde middenoor voorzien wordt van verse lucht en tegelijkertijd slijm wordt afgevoerd. Hierdoor is de luchtdruk in het middenoor over het algemeen gelijk aan die in het uitwendige oor.

Als de buis van Eustachius verstopt zit, kan de lucht niet weg. De lucht die zich in het oor bevindt zal via het slijmvlies waarmee het oor bekleed is, worden opgenomen in het bloed. Hierdoor wordt vervolgens het trommelvlies als gevolg van onderdruk door de buitenlucht naar binnen geduwd. Geluid klinkt hierdoor zachter en horen gaat niet meer zo makkelijk. Soms veroorzaakt dit ook oorpijn. Dit kan zich voordoen bij allergie, verkoudheid of een ontstoken keel, maar ook bij het vliegen of duiken.

Slijm achter trommelvlies: lijmoor of glue ear

Bij langer durende onderdruk gaan de cellen in de trommelholte vocht afscheiden. Doordat vocht achter het trommelvlies zich ophoopt, vermindert de beweeglijkheid van het trommelvlies nog verder. Wanneer dit vocht langere tijd zich in de holte bevindt, kan dit gaan indikken tot een lijmachtige substantie.

middenoorontsteking glue ear

Er wordt dan gesproken van een lijmoor (glue ear). Ook dit veroorzaakt oorpijn en het trommelvlies kan dan bol naar buiten gaan staan. Soms breekt het trommelvlies open en loopt het ontstekingsvocht naar buiten. De oorpijn verdwijnt daarna meestal snel en het trommelvlies gaat daarna vanzelf weer dicht. Een lijmoor komt vaak bij jonge kinderen voor. Bij jonge kinderen functioneert de buis van Eustachius vaak nog niet goed en daarbij zijn zij vaker verkouden dan volwassenen. Bij kinderen worden nogal eens buisjes geplaatst. De noodzaak van buisjes is met regelmaat ter discussie gesteld en zowel nationaal als internationaal is er veel onderzoek naar gedaan.

Wanneer er sprake is van een ophoping van vocht in het middenoor wordt er in medische termen gesproken van Otitis media met effusie, ook wel afgekort tot OME.

Oorpijn bij vliegen en duiken

Oorpijn kan zich ook bij vliegen (en duiken) voordoen. De meeste problemen worden ervaren bij het dalen van het vliegtuig. Zeker kinderen kunnen daar flink last van hebben.
Voor meer informatie bij oorpijn bij vliegen en duiken klik hier.

Bacteriën in middenoor

Ook kan het zijn dat bij verkoudheid bacteriën via de buis van eustachius in het middenoor komen en daar een ontsteking veroorzaken. Als dit vaak gebeurt kunnen de gehoorbeentjes aangetast worden. Als hierdoor de beentjes minder beweeglijk worden of geen contact met elkaar maken, ontstaat er een geleidingsverlies. Wanneer het slijmvlies in het middenoor gezwollen is. Gaat de buis van Eustachius vaak niet meer open en klinken geluiden erg dof om ons heen.

In onderstaande video is een opname gemaakt van het verloop van een middenoorontsteking.

Kinderen met oorpijn

Bij kinderen met oorpijn is bijna altijd het middenoor ontstoken. Soms komt er smerig vocht of vocht met bloed uit één van beide oren. Wanneer het kind onder de twee is, heeft het er vaak koorts bij. Het kind kan zich behoorlijk ziek voelen van oorpijn. Vaak grijpt het kind naar de oortjes of rolt met het hoofd heen en weer.

Oorpijn door een gehoorgangontsteking

Ook kan de huid in de gehoorgang ontsteken. De gehoorgang ziet er dan vaak rood en gezwollen uit. Wanneer volwassenen oorpijn hebben komt dit meestal door een dergelijke ontsteking van de huid. Zo’n ontsteking van de gehoorgang wordt meestal veroorzaakt door een bacterie of een schimmel. Het schoonmaken van het oor met een wattenstokje kan juist een ontsteking veroorzaken, doordat het oorsmeer door het stokje verder de gehoorgang wordt ingeduwd. Daar ontstaat een prop en achter die prop ontstaat een ruimte die vochtig is en waar makkelijk een ontsteking kan ontstaan. Lees meer over gehoorgangontsteking.

gehoorgangontsteking

Oorontsteking bij kinderen en volwassenen

Het kind dat een oorontsteking heeft kan er aardig ziek van zijn, maar het is meestal niet gevaarlijk. Na een dag of drie zijn de pijn en de koorts meestal weer verdwenen en na zo’n 1,5 week is het oor helemaal genezen. Wel kan het zijn dat het kind enige weken nog niet 100% hoort. Bij pijn kan paracetamol helpen.

Ook een ontsteking van de gehoorgang kan over het algemeen niet zo veel kwaad. Na een week of drie is een dergelijke ontsteking weer genezen.

Wanneer naar de huisarts met oorpijn?

Neem bij kinderen contact met uw huisarts op als:

  • u denkt dat uw kind, dat jonger dan twee jaar is, oorpijn heeft.
  • uw kind dat ouder dan 2 jaar is, drie dagen of langer oorpijn en koorts heeft.
  • er langer dan twee weken vocht uit het oor loopt.
  • uw kind voor de derde keer binnen een jaar oorpijn heeft.
  • uw kind met oorpijn veel huilt

Neem als volwassene contact met uw huisarts op als:

  • als de oorpijn u te veel wordt
  • als de oorpijn dragelijk is, maar toch langer aanhoudt dan twee weken

Disclaimer

Kijk voor informatie ook op: KNO.nl